Dente Dental Studio’da Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş plağı birikimi sonucu oluşan diş taşlarının temizlenmesi gereklidir. Bu taşların temizlenmemesi durumunda, gingivitis ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Diş Taşı Temizliği Neden Gerekli?
Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, plak oluşumu kaçınılmazdır. Diş yüzeylerinde ve diş eti çizgisinde yapışkan ve şeffaf bir tabaka meydana gelir; bu tabakaya “plak” adı verilir. Bu plaklar içinde yaşayan bakteriler, diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Plaklar, yetersiz ağız hijyeni olan durumlarda diş taşı oluşumuna yol açar. Diş taşı, bakterilerin ve tükürükteki minerallerin sertleşmesi sonucu ortaya çıkar. Hem plaklar hem de diş taşları, diş eti iltihapları gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle diş taşı temizliği önemlidir. Peki, diş taşı temizliği nedir? İşte bu sorunun yanıtı:
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği; dişlerin yüzeyinde ve diş eti ile dişin birleşim hattındaki, tartar olarak da adlandırılan tabakaların özel diş hekimi aletleri ile çıkarılması işlemidir. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan bu yapılar, diş etlerinde iltihaba yol açabilir, hassasiyete neden olabilir ve diş etine zarar verebilir. Bu, zaman içinde diş eti hastalıklarına yol açabilir. En hafif rahatsızlıklardan biri gingivitistir, ve genellikle kanama ile kendini gösterir. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yiyecek ve çiçekleri kolayca yakalayabilir, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını zorlaştırabilir. Bakteri üremesi nedeniyle diş taşı ağız kokusuna neden olabilir. Diş taşı temizliği, ağız hijyenini korumayı kolaylaştırır ve ertelenmemelidir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Gerçekleştirilir?
“Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” diye düşünüyorsanız, bunun evde yapılamayacağını bilmelisiniz. Diş taşı temizliği, deneyimli diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde gerçekleştirilir. Genellikle özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar kullanılarak tartar temizlenir ve diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazları da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra diş yüzeyi özel cilalar ve fırçalarla cilalanır. Bu sayede diş yüzeyinin pürüzlülüğü azalır ve yeni plak oluşumu engellenir.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş taşı temizliği, tartarın derinliğine ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diş hekimleri sadece diş taşlarını temizlemekle kalmaz, aynı zamanda ağız içi bakımı da yapar. Ortalama olarak, diş taşı temizliği 25-30 dakika sürer, ancak bazı durumlarda 1 saate kadar sürebilir. Genellikle tek seansta tamamlanır, ancak ileri derecede diş eti hastalıkları olan durumlarda birden fazla seans gerekebilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası
Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra bazı önlemlere dikkat etmek önemlidir. Dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir. İşlem sonrası 1 gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca işlem sonrası en az 2 saat boyunca çay, kahve, kola ve sigara gibi leke oluşturan ürünlerden uzak durulmalıdır. Diş temizliğine ara vermemeli, düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya devam etmelisiniz.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Diş taşı temizliği sıklığını belirleme konusunda diş hekimine danışmanız önemlidir. Diş hekimi kontrollerinin sıklığı ve ağız içi bakım durumu burada belirleyici olacaktır. Genel olarak, diş eti hastalığı riski taşıyan kişilere (örneğin, sigara içenler, diyabet hastaları) 6 ayda bir diş taşı temizliği önerilir. Ağız ve tükürük yapısı plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir. Diş taşı oluşumuna daha yatkın olan kişiler şunlardır:
- Ağız kuruluğu yaşayanlar (genellikle yaşlılar ve ilaç kullananlar)
- İyi diş temizliği uygulamayanlar
- Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulananlar
- Sigara içenler
- Şekerli ve nişastalı yiyecekleri sık tüketenler
- Düzenli ağız hijyenini sürdüremeyenler
Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Ağız içinde yaklaşık 700 farklı türde bakteri bulunur. Bu bakteriler plakların üzerinde çoğalır. Plaklar gıdalarla birleştiğinde dişlere zarar veren asitler üretebilir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile plaklar oluşmadan temizlenebilir. Ancak bazı ağızlarda diş taşı oluşumu daha yaygındır. Bu nedenle, tartarlar diş eti hastalıklarına yol açtıkları için temizlenmelidir. Diş taşları temizlenmediğinde dişlere, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilir. Uzun süre diş taşlarının temizlenmemesi durumunda diş eti iltihabı gelişebilir. Bu durum, enfeksiyonun diş etinden altındaki çene kemiğine yayılmasına, dişlerin sallanmasına ve diş kaybına neden olabilir.
Diş taşı oluşumunu önlemek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Günde 2-3 kez, her biri 3 dakika süren diş fırçalama uygulayın.
- Diş fırçalarken fırçayı diş eti çizgisine 45 derece açıyla tutarak dişleri küçük dairesel hareketlerle fırçalayın. Dişleri fazla sert fırçalamak, diş hassasiyetine ve diş eti çekilmesine yol açabilir.
- Diş fırçasıyla sadece görünen ön yüzeyleri değil, aynı zamanda dil ve damak tarafına bakan arka yüzeyleri de fırçalayın.
- Dişlerin çiğneme yüzeylerindeki oluk ve çukurları ihmal etmeyin.
- En az bir kez günde diş ipi kullanın.
- Aşındırıcı etkiye sahip maddelerle (örneğin, karbonat veya tuz) dişlerinizi fırçalamaktan kaçının, çünkü bu, mine yüzeyini çizebilir ve plak ve tartar oluşumunu artırabilir.
- Şekerli ve nişastalı yiyeceklerden kaçının ve bu tür yiyecekleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın veya diş ipi kullanın.
- Düzenli diş muayenelerine gidin ve ağız bakımınızı düzenli olarak yaptırın.
- Sigara ve tütün ürünlerinden kaçının, çünkü bu ürünleri kullananlarda diş taşı oluşma riski daha yüksektir.
- Ağızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi fırçalamayı unutmayın.